Leasing
Leasing Şirketlerinin özellikle büyük sermaye gerektiren yatırım mallarını özel ve tüzel kişilere sözleşme karşılığı belli bir süre için kiraya vermesi işlemidir. Kiralayanın, kiracının talebi üzerine üçüncü kişiden satın aldığı veya başka şekilde temin ettiği malın kullanım hakkını, her türlü faydayı sağlamak üzere ve belli bir süre feshedilmemek şartıyla, bedeli karşılığında kiracıya bırakılmasını öngören bir sözleşmedir.
İlgili mevzuata uygun olarak kurulmuş bir finansal kiralama firması tarafından satın alınan ya da üretilen bir malın kullanımının belli bir süre için finansal kiralama sözleşmesine istinaden kiracıya verilmesidir.
Bir menkul veya gayrimenkulun ekonomik ömrünün belirli süresi veya tamamı boyunca mülkiyetini kiracıya verende, kullanım hakkını ise belirli bir bedel karşılığında mülkiyetin kiracıya devredilmesini öngören bir anlaşmadır.
Finansal kiralamada kiralayan kira konusu malın üreticisi olabileceği gibi (dolaysız finansal kiralama), uzlaşmış bir mali kuruluş da olabilir (dolaylı finansal kiralama).
Bağımsız kiralama şirketleri, kiralamak ve satmak amacıyla sürekli mal bulundurmamakta, kiracının isteği üzerine ilgili malı satın almaktadırlar. Finansal kiralamaya konu olan mallar, genellikle orta ve uzun vadeli kredilerle temin edebilen yatırım mallarıdır. İhtiyaç duyulan malı satın almak için yeterli finansman temin edilemediği zaman finansal kiralama bir çözüm olmaktadır. Zira finansal kiralama yatırım projesinin tümünü finanse eder ve firma fonlarını başka alanlarda serbestçe kullanabileceği için firmanın finansman kapasitesi artmaktadır.
Kimler Leasing Yapabilir?
Yatırım yapmak, işini büyütmek ve sermayesini daha verimli kullanmayı amaçlayan ve hukuki yapısı finansal kiralama işlemi yapmaya yetkili anonim şirketler ve limited şirketler, serbest meslek sahibi olan profesyoneller ve esnaf bireyler şahıs şirketleri ve bunun gibi her çeşit ortaklıklar leasing işlemi yapabilme şansına sahiptir.
Her alanda üretimini sağlayan, yapan ya da farklı alanlarda faaliyet gösteren şirketler, çiftçi, doktor, diş hekimi, iş yeri sahipleri, girişimcilerde bunların arasında bulunur.
İster ağır ekipman ihtiyacınız bulunsun, ister işletme sermayesi, ister teknolojik sistem veya ekipman, isterseniz de renovasyon/dekorasyon ihtiyacınızın çözümü için arayışta olun. Verimliliğinizi güçlendirerek kar oranınızı yükseltmek için satın almak yerine finansal kiralama yöntemini tercih edebilirsiniz.
Hangi Ürünler ile Leasing Yapılabilir?
Yatırım malı niteliğinde bulunan bütün mallar ile taşınır ve taşınmaz mallar leasinge konu olabilmektedir.6361 Sayılı Kanunu’na göre; amortismana tabi her türlü taşınır ve taşınmaz mal leasing konusu olabilir. Ancak maddi olmayan duran varlıklar (patent hakkı, fikri ve sınai haklar), ara mamül, yarı mamül, yedek parça, sarf malzemesi niteliğindeki mallar leasing işlemine konu olamaz. Ayrıca lisanslı bilgisayar yazılımlarının çoğaltılmış nüshaları ve bütünleyici parça ve eklenti niteliği taşıyan parçalar da asli niteliğini korumak koşuluyla leasinge konu edilebilmektedir.
Esas itibariyle bir malın leasing konusu olabilmesi için; Çalışması için zorunlu olanlar hariç aksam ve aksesuar bulunmamalıdır. Amortisman yapılabilmelidir. Kullanıldığında tüm özelliklerini yitiren bir mal olarak bulunmaması gerekmektedir.
Leasing Türleri Nelerdir;
- Finansal Kiralama
Finansal Kiralama, bir yatırım malının mülkiyeti leasing şirketinde kalmak kaydıyla belirlenen kiralar ile kullanım hakkının kiracıya verilmesi ve leasing sözleşmesinde yazılı sembolik değer üzerinden sözleşme süresi sonunda mülkiyetin kiracıya devredilmesini sağlayan bir finansman yöntemidir.
- Faaliyet Kiralaması
Kiracı mülkün toplam ömrünün %80’i boyunca kullanım hakkı sahibi olur ve belirlenmiş bedeli öder. Toplam kiralama süresi daha azdır ve mülkün bakımı leasing şirketine aittir. Sözleşme bittikten sonra söz konusu mülkün sahipliği leasing şirketinde kalır. Kiracı sözleşmeyi feshedebilir.